اپیزود اول:
امین منجزی جوان پرتلاش و زحمتکش اهل شوشتر که راننده یک خودروی نیسان بود و به تایید اطرافیان و کسانی که وی را میشناسند امرار معاشش از این راه و با جابجایی بار و لوازم خانگی میان بازار بود، حدود ۳ ماه قبل چند دستگاه کولر گازی از فروشگاهی در اهواز تحویل گرفته و برای فروشگاهی در شوشتر حمل میکند اما به هنگام تخلیه این بار با اتهام قاچاق روبرو میشود ،بار و خودروی وی توقیف می شود.
این توقیف سه ماه طول میکشد و شرایط زندگی و معیشت وی به خطر افتاده و به نوعی از بین میرود آن هم در این شرایط بد اقتصادی جامعه . اطرافیان میگویند حتی حساب هاب وی نیز مسدود شده بود و در این سه ماه به مدیران مختلف مراجعه کردند و تا خودروی وی رفع توقیف شود اما نتیجهای نداده و در روز ۴ مهر ماه وی در ساختمان مذکور اقدام به خودسوزی کرده و دو روز بعد درگذشت. گفته میشود صاحبان اصلی این کولرها نیز اقرار داشته اند این جوان فقط حمل بار از اهواز تا شوشتر را بر عهده داشته است و کولرها متعلق به او نبوده است.
اپیزود دوم:
یکی از ساکنین روستاهای همجوار شهر شوشتر با مراجعه به یکی از ادارات خدماتی نسبت به مبلغ بالای قبض مصرفی و یا جریمه خود اعتراض میکند، اما این اعتراض نتیجهای نداشت .چند دقیقه بعد صدای داد و فریاد از سالن اداره به گوش میرسد و مشاهده میشود این فرد از سقف سالن خود را حلق آویز کرده است که با تلاش کارکنان وی از مرگ نجات مییابد.
اپیزود سوم:
جوانی معلول به یکی از شهرداریها مراجعه میکند و در حالی که یک بشکه بنزین در دست دارد به یکباره آن را روی خود خالی میکند و به سالن این شهرداری وارد میشود با فریاد و گریه میگوید:
” آیا در این مملکت برای من جایی نیست تا کار کنم ؟چرا ماموران بساط کار مرا جمع میکنند؟، من معلول هستم و پدرم هم معلول میباشد و … ” .
با تلاش مردم و کارکنان فندک از دست وی خارج میشود و این جوان را به سمت حیاط هدایت میکنند و ضمن دلجویی در همان شهرداری نیز نسبت به استحمام وی و پاکسازی بنزین اقدام میکنند. مدیران شهرداری نیز به این جوان اطمینان میدهند که میتواند به کار و فعالیت خود ادامه دهد.
با نگاهی سطحی به این سه اتفاق در مییابیم ریشه اصلی آن معیشت است و نحوه برخورد دستاندرکاران و اطرافیان نیز در عکس العمل این سه تن تاثیر بسیار زیادی دارد.
در حالی که وضعیت اقتصادی در تمام کشور با مشکلاتی روبروست اما در شوشتر مسائل روانی و تبعیضها نیز به آن افزوده شده است. همین امر موجب افزایش نارضایتی شده تا جایی که مردم در انتخابات اسفند ماه مجلس شورای اسلامی خواستار تغییرات گستردهای شدند. حال چند مورد از مواردی که موجب اعتراض مردم شده است را با هم مرور میکنیم و انتظار می رود مسئولین امر به این موارد توجه کرده و هرچه سریعتر تغییرات لازم را عملی نمایند.
۱_ تبعیض در استخدامها
در سالیان گذشته اکثر استخدامهای سطح شهرستان شوشتر به لطف دخالت مسئولین سیاسی همراه با رانت و تبعیض بوده است، جوانانی لایق و توانمند از شغل مناسب محروم بوده و خانوادههای بسیاری نیز به دلیل بیکاری فرزندانشان به شدت ناراحت و معترض هستند و این موضوع علیرغم آمار ارائه شده درخصوص آمار اشتغال و ارائه تسهیلات و … همچنان ادامه دارد و مردم خواستار پایان تبعیض و رانت هستند. شرکت امام خمینی(ره) ، دانشکده علوم پزشکی و آموزش و پرورش از مهمترین مصداق های این شرایط در سالیان اخیر بوده اند.
۲_عدم راه اندازی صنایع جانبی و بیتوجهی به شهرکهای صنعتی و بخش خصوصی
در حالی که غول بزرگ اقتصادی کشور یعنی شرکت کشت و صنعت کارون شوشتر ظرفیت بسیار بالایی برای راهاندازی صنایع جانبی دارد، اما علی رغم وعدهها و پیگیریهای مسئولین در چند سال اخیر شهرک صنایع جانبی راهاندازی نشد تا فرصت بزرگ اشتغال بیکاران همچنان مورد غفلت واقع شود.
از طرفی وضعیت نامناسب برخی واحدهای اقتصادی موجود در شهرک صنعتی که از عدم حمایت مناسب و نبود تسهیلات در چندسال اخیر گلایه مند می باشند موجب شده فعالیتهای این واحدها نیز دچار اخلال گردد و در نتیجه فرصت اشتغال پایدار و امن برای جویندگان کار فراهم نباشد.
۳-دخالتهای نابجای پدرخواندهها
پدرخواندههای خودخوانده شوشتر در سالیان اخیر تا آنجا که توانستند در حوزههای مختلف دخالتهای نابجایی داشتهاند که نه تنها موجب نادیده گرفته شدن خواستههای مردم شده است بلکه اطرافیانشان با رانت آنها از قدرت سیاسی و اقتصادی بالایی برخوردار شدهاند و با عملکرد ضعیف خود موجب ضررهای بزرگی به این شهرستان شده اند .
۴-بی توجهی به فضای مجازی و حقیقی
فعالیت ساکنین شوشتر در فضای مجازی مستثنا از کشور نیست، اما در فضای جغرافیایی کوچک این شهرستان شاهد بیاخلاقیها، بیحرمتیها و فعالیتهای عجیبی توسط برخی افراد به اسم فعالین رسانه، مجازی و یا اجتماعی هستیم که فضای حقیقی سیاسی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار داده و بازخورد آن را در یاس و بیاخلاقی موجود در جامعه میبینیم .به زبان ساده وقتی که در چند گروه مجازی برای ساعتها و روزهای زیاد نسبت به فضای موجود سیاهنمایی شده و یا تهمت و توهین و … امری عادی تلقی گردد،مخاطبین با افکاری خسته، ناامید و عصبانیت وارد فضای حقیقی جامعه میشوند و عملکردشان متاثر از افکار و احساسات خشن در سطح جامعه میباشد.در این بین مسئولین شهرستان چندان عکسالعملی نسبت به این مسائل نشان نداده اند و اقدام قابل تاملی برای مدیریت فضای اخلاقی موجود نداشته اند.
5_نبود برنامههای شاد فرهنگی _آموزشی _سرگرمی
شوشتر را عموماً شهری مذهبی میدانند اما گویا برخی دستاندرکاران برپا داشتن عَلَم مذهب را فقط با پرشور برگزار کردن مراسم عزای اهل بیت علیه السلام شناخته اند و برخلاف احادیث ائمه اطهار (ع) ،جشنها و ولادتهای آل الله در شوشتر کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
از طرفی دستگاههای متولی فرهنگ نیز آنچنان که باید برنامههای شاد فرهنگی _آموزشی _سرگرمی و … به خصوص در حوزه خانواده نداشته اند، اگر هم بوده بسیار محدود برگزار شده است.
۶- سختگیری های عجیب در ادارات
شوشتر به دلیل شرایط خاص جغرافیایی ، ماهیت تاریخی _ مذهبی و برخورداری از رودخانه و کوه و بیشه و … طبیعتا دارای قوانین خاص خود در سطح ادارات نیز می باشد اما گویا متولیان در سال های اخیر فقط جنبه بازدارندگی این قوانین را مد نظر قرار داده و وجه ی تقویت و بهره مندی از این ظرفیت ها را کمتر مورد توجه داشته و یا سختگیری بیش از حد می کنند.
به عنوان مثال صدور مجوز برای سرمایه گذاری در شهر به دلیل قوانین یونسکو ، وزارت میراث فرهنگی و سازمان آب و برق ،صدور مجوز برای انبوه سازان ، سختگیری در بهبود فضای کسب و کار و جذب سرمایه گذار و … مصداق های مختلف در سال های اخیر است که همشهریان را دچار مشکلات زیادی کرده است و همگی موجب شده فضای اداری شوشتر نسبت به سایر شهرستان ها و استان ها ، به عنوان فضایی سختگیر معرفی شود ، هرچند در دو سال اخیر اقدامات خوبی صورت گرفته اما نه تنها کافی نیست بلکه لازمه اصلی تغییر این شرایط ، تغییر دیدگاه مدیران و البته اصلاح برخی قوانین است.
با توجه به این شرایط که متاثر از شرایط سیاسی، اجتماعی و اقتصادی کشور نیز میباشد اثرات مخربی را در کف جامعه می بینیم و لازم است گروه های مختلف از مسئولین گرفته تا اساتید دانشگاهی ، فرهنگی و حتی فعالین اجتماعی واقعی ، گردهم جمع شده و برای آن چاره اندیشی نمایند.