در این بخش پیشنهادات سید محمدرضا حسینی مرعشی از اعضای شورای اسلامی چهارم و پنجم شهر شوشتر را درحوزه فرهنگی و مالی می خوانیم
پس از توفیق ورود به عرصه خدمتگزاری به مردم دارالمومنین شوشتر در چهارمین دوره شورای اسلامی شهر و مطالعه بیش از ۶۰ درصد لوایح و مصوبات دوره های قبل ، بسیاری از نکات کلیدی و خواسته های به حق مردمی را که از آن دوره ها مطرح بود را با برنامه‌ریزی دقیق ، ارزیابی فنی ، علمی و طرح در صحن شورای شهر  و شنیدن پیشنهادهات افراد متخصص مجدد مورد ارزیابی دقیقی قرار دادیم و با برنامه ریزی کوتاه و میان مدت در سال اول و سال‌های بعد شورای چهارم به ان ها پرداختیم.
یکی از این چالش ها که پس از شناسایی مورد ارزیابی و برنامه‌ریزی دقیق قرار گرفت مبحث “چگونگی مشارکت شهروندان در پرداخت به موقع و سالیانه عوارض پسماند ، نوسازی ، آتش نشانی و عوارض خودرو” بود که با بررسی به عمل آمده در سال اول متوجه شدیم مشارکت اختیاری در پرداخت عوارض از سوی شهروندان حدود شش و نیم درصد بوده است وقتی این مطلب در کمیسیون فرهنگی شورای شهر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و به صورت خیلی جدی از دیدگاه شهروندی_ شهرداری جویای علت این عدم مشارکت مناسب شدیم و در نهایت به این نتیجه رسیدیم که عمده مردم علت عدم مشارکت فعال خود را  به دلیل عدم ارائه انواع خدمات عمرانی ، خدماتی و … که در شان مردم باشد عنوان می کردند .
از طرف دیگر شهرداری نیز عدم ارائه خدمات مناسب  را به دلیل عدم مشارکت شهروندان در پرداخت به موقع  عوارض سالیانه اعلام می کرد.این رابطه میان شهرداری و شهروندان دقیقاً مثل موضوع شترمرغ شده بود که  در هنگام باربری خود را مرغ و در هنگام تخم گذاری خود را شتر قلمداد می کرد‌.
 در هر صورت استدلال های هر دو دیدگاه درست و منطقی به نظر می رسید اما اگر به همین صورت اوضاع پیش میرفت هیچ سنگی بر روی سنگ بند نمی شد و خدماتی هم ارائه نمی شد و همچون آب راکدی که سرانجام بوی تعفن آن دامن گیر همه شهروندان و همشهری ها می شد، ضربه مهلکی وارد می کرد.
لذا شورای شهر با تعامل بیشتر با پرسنل خدوم شهرداری و شهردار محترم وقت طی ارائه برنامه های کوتاه مدت و میان مدت سالیانه ، سرانجام شهرداری را مکلف به انجام برنامه های خدماتی و عمرانی در این بازی زمانی نمود و هرچند به زعم برخی از پرسنل شهرداری این امر شدنی نبود، اما با تعامل بسیار بالایی که بود به وجود آمد اتفاقات خوبی رقم خورد.
با  ارائه خدمات و  پروژه های مختلف عمرانی و غیره که روزنه های امید را در شهر شعله ور کرد و با برنامه ریزی های مختلف فرهنگی و سیاست های تشویقی و ارائه  هدایای متفاوت توانستیم مشارکت شهروندان در پرداخت عوارض شهرداری به صورت اختیاری و از روی علاقه  را {نه از روی اجبار از جمله هنگام پروانه ساخت و …}  ارتقا ببخشیم .
در نتیجه تا پایان دوره شورای چهارم این آمار از ۶/۵ درصد مشارکت حداقلی به حدود ۱۸ درصد رسیدیم و این امر در دوره پنجم شورای شهر نیز  با قوت هرچه تمام تر ادامه یافت  و در سال پایانی دوره پنجم به حدود ۲۵ درصد رسید.
این رشدآماری  و عدم بی تفاوتی شهروندان دلیل بر  بر اعتماد بیشتر ایشان با ارائه خدمات عمرانی،فرهنگی و غیره بود که از دوره چهارم شورای شهر تقویت گردید و در ادامه  شورای پنجم رشد صعودی را ادامه داد و این میسر نگردید مگر با همدلی همه اعضا شورا، پرسنل شهرداری و شهرداران وقت .
 امیدوارم شهرداری و شورای شهر کنونی با  ارائه آمار دقیقی از مشارکت شهروندان در اولین سال فعالیت خود ، تلاش نموده تا در پایان دوره چهارساله  روند پیشرفت و نمودار صعودی نسبت به ۲۵ درصد سال های گذشته را به ارمغان آورند و ان شالله با تلاش یکایک عزیزان در مجموعه شهرداری و شورای شهر و همت شهروندان شاهد پیشرفت بیش از پیش باشیم.